Register | Why register? | Login Marketplace Find dental distributors Follow looking4dental on Twitter Facebook
  Home Products Manufacturers Distributors Dental laboratory Dentists Jobs Games News Video Students Marketplace Twitter

Interdentale middelen

<< terug naar overzicht poetstechnieken

Tandzijde
Poetstechnieken op www.lookingfordental.com - De meest gebruikte methoden voor mondhygiëneTandzijde of flosdraad is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. Aan het flosdraad kunnen smaken en therapeutische stoffen worden toegevoegd. Bovendien bestaat er tandzijde waaraan fluoride is toegevoegd. Tandzijde is te verkrijgen in verschillende diktes en met verdikte tussendelen.Om sommige tandzijdes zit een waslaagje toegevoegd. De waslaag maakt het tussen het contactpunt glijden van het draadje eenvoudiger, en het vermindert het rafelen van de tandzijde. Nieuwere vormen van tandzijde bestaan uit één draad die niet kan rafelen.
De indicatie voor tandzijde kan gesteld worden op basis van de grootte van de interdentale ruimte en de status van de papil. Bij cariësactiviteit van de approximale vlakken is tandzijde geïmpregneerd met fluoride wellicht een goede aanvulling op de totale mondverzorging.

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het aanleren van het gebruik van tandzijde tijdrovend is en dat veel mensen moeite hebben met een correct gebruik ervan.

Poetstechnieken op www.lookingfordental.com - De meest gebruikte methoden voor mondhygiëneHet aanleren van flossen bij kinderen is ook uitgebreid onderzocht. Het is bewezen dat kinderen van 10-12 jaar in staat zijn om de vaardigheid van het flossen zich eigen te maken. Deze groep zou ook gemotiveerd zijn en bereid zijn dingen te leren. Daarnaast zijn deze kinderen zich bewust van de positieve effecten van het flossen op hun mondgezondheid en de esthetiek. Het vroege aanleren van deze techniek leidt tot gewoonte. Het dagelijks gebruik van tandzijde zou moeten starten op het moment dat alle blijvende elementen (de M3's uitgezonderd) zijn doorgebroken.
Bij het gebruik van tandzijde neemt men ongeveer 40-50 cm tandzijde en draait dit om de middelvinger. Voor de bovenkaak kan de draad over de duimen of de vingers worden gespannen. Voor de onderkaak is het aan te bevelen de draad over de wijsvingers te spannen. De toppen van de vingers worden ongeveer 2 cm uit elkaar gehouden. Het is van belang dat de draad goed om de vingers wordt gespannen omdat hierdoor de controle over het gebruik van de tandzijde groter is.

De tandzijde wordt vervolgens met een zagende beweging door het contactpunt gebracht. Deze zagende beweging is belangrijk omdat hiermee voorkomen kan worden dat de draad op de papil "klapt" en deze beschadigt. De tandzijde moet goed om het element worden gespannen, op deze manier verbreedt de draad zich en is het oppervlak waarmee plaque verwijderd wordt groter. Bij nylon tandzijde is het "uitwaaieren" van de tandzijde essentieel om de plaque te verwijderen.

Daarna wordt een zagende en schrapende beweging gemaakt met de draad, zowel horizontaal als verticaal, waarmee de plaque wordt verwijderd. De draad mag iets subgingivaal komen, tot ongeveer 2 mm. Tot slot wordt de draad terug bewogen en over de papil heen gebracht om de approximale zijde van het buurelement te reinigen. Het is van belang ook goed achter de laatste molaar te flossen. Bovendien wordt aanbevolen om steeds een nieuw gedeelte van het tandzijde te gebruiken.
 
Zie ook >> Verbandgaas en veters

Poetsmethoden

Interdentale middelen

Aanvullende tips

De tandenborstel Ragers Mondhygiëne bij orthodontische apparatuur
Kiezen van een tandenborstel Tandenstoker Poetsen van de achterste molaren
Vasthouden van de tandenborstel Tandzijde Poetsen van de kauwvlakken
De elektrische tandenborstel Verbandgaas en veters Tongpoetsen
Bass-methode Single tufted en end tufted borstels Aandachtspunten voor een goed mondhygiëne advies
Rolmethode    
De Bass-rolmethode ofwel de gemodificeerde Bass-methode    
De Charters-methode    
De circulaire- en de Fones-methode    
De horizontale- of schrobmethode    

Dental products categories

Acrylics - Alloys - Anesthetics and Medication - Articulating and occlusion - Attachments - Biomaterial - Bruxism - Cadcam - Cements - Clothing - Cosmetic and Restorative - Crowns and bridges - Desinfection and safety - Disposables - Education - Endodontics - Equipment and furniture - Finishing and polishing - Implants - Impression and Duplicating - Impression trays / tray material - Instruments and Tools - Insurance and Finance - Jobs and recruitment - Magazines - Oral Care and preventives - Orthodontics - Packaging and Distribution - Raw material and appliances - Software and Internet - Teeth - waxes

Dentists categories

Cosmetic dental clinics - Dental Surgery - General Dentist(ry) - Endodontist - Implantologists - Kids dentists - Oral hygienics - Orthodontics Periodontists - Student dentistry - Veterinarian - Whitening / bleaching clinics

Register Dental Catalog © Looking for Dental since 2004 | About | Contact | Rights / Disclaimer / Privacy Notice | Wallpapers | Banners Hosted by iBBe
TandenborstelTandenborstel

Nederlandse vlag Poetstechnieken op LookingforDental.com

De meest gebruikte methoden voor mondhygiëne.
Poetstechnieken streeft ernaar een compleet overzicht te geven van de meest gebruikte methoden voor mondhygiëne.